698 179 061, 41 357 57 34 wachowskad@gmail.com

Kitchari (ayurwedyjska ryżanka)

Kitchari nazywane jest pożywieniem  Boga.


Ki – oznacza przestrzeń, chari – poruszenie, więc kitchari pomaga przenieść się do przestrzeni wewnętrznej, wewnętrznej świadomości. Jest zrównoważonym, pełno odżywczym pokarmem, który oczyszcza i detoksyfikuje, poprawia jasność widzenia i zapewnia cichy, spokojny, współczujący stan umysłu.

• Ryż basmati – pół szklanki
• Fasola mung dal żółta – ¼ szklanki ( zamiast fasoli może być czerwona soczewica)
• *Ryż i fasola w proporcji 2:1, płuczemy i zalewamy wodą, zostawiamy na 30 min. Potem odcedzamy i zostawiamy na 15 min do wysuszenia
• 2 łyżki Ghee (klarowane masło) ewentualnie oliwa z oliwek
• 2 cm. świeżego imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
• Po ¼ łyżeczki : kmin rzymski, kolendra, gorczyca, kurkuma.. (też wersja na słodko cynamon, goździki, czarnuszka)
• Po małej porcji: marchewka, pietruszka, seler, – pokroić w kostkę a por w cienkie paski,tylko białą część, około 2 cm.
• sól, pieprz do smaku

Rozgrzewamy ghee, wrzucamy gorczycę, przykrywamy, jak przestanie skakać wrzucamy kmin, ruszamy garnkiem najlepiej w koło, potem wrzucamy kolendrę, kurkumę
Ściągamy na chwilę z ognia i dodajemy imbir, energicznie mieszając by się tylko delikatnie zarumienił. Wracamy na ogień i dodajemy ryż i fasolę, mieszamy i zalewamy taką ilością wody ( wrzącej bądź nie ) żeby przykryła całość na ok. 2 cm.
Czekamy do za gotowania, dodajemy warzywa i gotujemy przez 5 min na dużym ogniu, zmniejszamy ogień i przykrywamy zostawiając mała szparkę i gotujemy ok. 10-15min w zależności czy chcemy zupę czy normalną postać ryżu, czy papkę. Możemy dolewać gotowaną wodę aby kitchari się nie przypaliła.

Pamiętamy o pogodnym nastroju i czystym otoczeniu w trakcie przygotowania jedzonka, gdyż wszystko wkoło wpływa na jakość naszego pokarmu.

Kitchari można przygotować raz na dzień lub na dwa dni i tylko tym się odżywiać. Kuracja trwa przez tydzień lub dwa. Wówczas oczyszcza się organizm z toksyn i reguluje energetyka, oraz uzupełnia się skład żywiołów w ciele. Fasolka mung reguluje wszystkie dosze. Spożywać można przy tym owoce oraz pić wodę mineralną i herbatki ziołowe. Jako dodatek do kitchari bardzo smaczne są surówki, sałatki oraz kiełki roślin.

Smacznego!

Przed przystąpieniem do gotowania zgromadź wszystkie składniki do kitcheri. Możesz zakupić przez Internet podstawowe składniki: http://www.amgretail.pl/pl/p/MUNG-WASH-zolta-fasola-mung-polowki-1kg/369

Przyprawy można dostać w sklepach zielarskich czy w sklepach ze zdrową żywnością.

Przed posiłkiem odmów modlitwę:

To, co teraz jem, ładuje moje baterie, uzupełnia energetykę organizmu. Dzięki temu pożywieniu gromadzę na przyszłość dobrą energię. Dziękuję za pokarm, który spożywam.

Taką modlitwę polecam odmawiać przed każdym innym posiłkiem.

 

W razie niejasności w wykonaniu kitcheri, skontaktuj się ze mną.