698 179 061, 41 357 57 34 wachowskad@gmail.com

Czerwony burak leczy

burakHistoria buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości – Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.

W dawnych czasach znano tylko buraki liściowe nazywane „boćwiną”. Nazwa „buraki” oznaczała ukiszoną boćwinę. Później zaczęła funkcjonować dla określenia buraków czerwonych. Obecną wielkość korzenia udało się uzyskać włoskim ogrodnikom w XVI wieku.

Buraki są zdrowe, bo zawierają:
• białko,
• cukry,
• witaminy C i B,
• kwas foliowy,
• karoten,
• mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo),
• betaninę – barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne.

Lecznicze właściwości buraków:
Burak działa krwiotwórczo i oczyszcza krew, reguluje trawienie, mineralizuje organizm, działa przeciw nowotworom, białaczce i próchnicy kości, pobudza czynności nerek i układu limfatycznego, wzmacnia perystaltykę jelit.
Medycyna ludowa poleca spożywać buraczka przy chorobie nadciśnieniowej.

Sok z buraka:
Obrać dużego buraczka lub 2 – 3 mniejsze i pokroić w plasterki. Zasypać 3 łyżeczkami cukru białego i i pozostawić do następnego dnia, aż puści sok. Rano odlać sok i wypłukać buraki gotowaną wodą oraz połączyć z sokiem. Wypić  na czczo ciepły i  smaczny soczek. To napój energetyczny i oczyszczający, szczególnie wątrobę.

 

Burak – wspaniały lek

Współczesna oficjalna medycyna nie radzi sobie z chorobami reumatycznymi. Wschodnia widzi przyczynę reumatyzmu w “przegrzaniu wątroby”. Szukając w Googlach remedium na reumatyzm według kluczowych słów “przegrzana wątroba” znalazłem na stronie http://www.linia.com.pl tekst o buraku. Tekst ten sygnowany przez Urszulę L Kwiatek jest kanwą mojego tekstu.

“Jest takie jedno warzywo, które od wieków rośnie w Europie, i jest wyjątkowo cenne i zdrowe niezależnie od pory roku i prawie niezależnie od schorzenia. Burak. Warzywo cudo dla Europejczyków.”

Co jest w buraku takiego nadzwyczajnego.  Zacznijmy od jego wpływu na wątrobę.

“Wątroba jest jednym z ważniejszych narządów układu pokarmowego: czyści krew, bierze udział w trawieniu pokarmów, zawiaduje magnezem i żelazem, kontroluje „odpadki” sprawdzając, czy coś z nich nie przyda się jednak, a jeśli uzna, że owszem – magazynuje ten związek w sobie. Wraz z nerkami detoksykuje organizm z toksyn wewnętrznych (np wywołanych przez stres) i toksyn zewnętrznych (np. konserwanty). Na skutek “ciężkiej” pracy z odtruwaniem organizmu jest przekrwiona i “przegrzana”. Składniki zawarte w buraku wspierają ciężką pracę wątroby i “oczyszczają” ją i “chłodzą”. Z wątrobą związane są drogi żółciowe, i cały pas śledziona – trzustka. Burak w parze z majerankiem, wpływa na prawidłowy przepływ żółci. Pilnuje więc nie tylko przebiegu procesu trawienia, ale też kondycji tych współpracujących z wątrobą narządów. Stan wątroby i dróg żółciowych ma także wpływ na psychikę. Osoby z przegrzaną wątrobą wściekają się bez powodu, wpadają w furię z siłą nieadekwatną do bodźca, i są wiecznie złe. Powiedzonko „żółć go zalewa” – należy traktować dosłownie. Im bardziej zapracowana wątroba (stres i dieta) tym więcej buraków musi być w diecie. Znalazłszy odpowiedź na pytanie jak “chłodzić” wątrobę czytam jednak dalej o wpływie buraka na pracę jelit.

“Większość zawodów dziś wykonywanych wymusza siedzącą pozycję i bezruch. A to prawdziwe nieszczęście dla jelit, które potrzebują ruchu, wspierającego ich naturalną perystaltykę. Siedzący tryb życia niesie zagrożenie powstania zaparć, a nawet nowotworów jelita grubego. Czerwone buraki zawierają błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Poza tym, jelito z wyczyszczonymi ściankami, lepiej przyswaja witaminy z diety. Można jeść mniej ilościowo, nie ryzykując przy tym niedoborów pierwiastków. Jelito grube ma bezpośredni wpływ na urodę. Po twarzy widać, w jakiej kondycji kto ma jelita, bo im więcej nieusuniętych złogów, tym więcej zmarszczek i odbarwień. Buraczki działają na cerę jak salon odnowy.”
Na tym nie koniec. Burak ma podobno korzystny wpływ na profilaktykę antynowotworową.

“A wracając do siedzącego trybu życia – jeśli ktoś już musi siedzieć po 12 godzin dziennie, niech zapewni sobie w diecie przewagę produktów z błonnikiem. W jelicie grubym buraki zbierają wielomiesięczny kał przyklejony do ścianek – i to jest ich antyrakowe działanie. Ale burak ma jeszcze jedną właściwość – jest warzywem, a więc z natury swojej działa zasadotwórcza. A nowotwór najłatwiej rośnie w organizmie zakwaszonym. Kawa, słodycze, alkohol, mięso – to idealna pożywka dla nowotworu. Burak tworzy środowisko zasadowe, stanowiąc kontrę dla mięsa i kawy, więc wybitnie utrudnia rozwój wszelkim nowotworom, nie tylko tym z przewodu pokarmowego.

“Buraczki jada się niezależnie od pory roku, ale od jesieni do przedwiośnia są obowiązkowe. Widać to zresztą w naszych tradycjach. Mało które warzywo ma taki zestaw witamin i mikroelementów, jak burak. Jest w nim wszystko: żelazo, fosfor, cynk, moc potasu, sód, wapń i magnez. Cały Mendelejew. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Działa odchudzająco. A co najważniejsze, buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej.”
Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.

Od 1950 roku, Ferenczi zaobserwował efekt hamującego wpływu buraka na proces nowotworowy.  Ta obserwacja została potem wielokrotnie potwierdzona przez wielu naukowców i lekarzy.

Buraków ma wysoką zawartość betacjanów (odmiana flawonoidów). To one maja wpływ na wiele efektów terapeutycznych.  Betacjany mają duże znaczenie dla wszystkich podstawowych funkcji biologicznych i fizjologicznych. Biorą one udział, jako nośnik wodoru, w procesach utleniania w komórkach, a tym samym przyśpieszają oddychanie komórkowe. Zapobiegają niszczeniu witaminy C przez tlen i dlatego są naturalnymi antyoksydantami.

Flawonoidy znacznie zmniejszają toksyczne działanie antybiotyków, bakterii, toksyn, pomagają w procesach chelatacyjnych. Działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo.

Aby osiągnąć pożądany efekt przeciwnowotworowy, pacjent musi wypić codziennie sok z 1 kilograma świeżych buraków. Jest to 700-750 ml świeżego soku. Ten sok podzielony na trzy porcje należy pić przed jedzeniem. Aby wywołać pożądany skutek należy pić sok z buraka stale przez 2-3 miesiące w roku.

Oprócz profilaktyki i leczenia uzupełniającego raka burak służy do  detoksykacji i zwalczania infekcji. Bardzo dobre wyniki uzyskuje się po długiej choroby w celu wzmocnienia. Pacjent szybko dostrzega dobre działanie picia soku. Także w przypadku chorych na raka, którzy przebyli radioterapię i leczenie cytostatyczne, następuje szybka poprawa.
źródło http://www.mz-verlag.de/heilpflanzenlexikon/rote-bete.html

Burak stymuluje dobry nastrój

To wcale nie żart. Jak pisałem niżej burak zawiera bardzo dużo kwasu foliowego. Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia, jesteś roztargniony i masz kłopoty z pamięcią, a do tego zaburzenia w trawieniu – być może w twoim organizmie brakuje kwasu foliowego.

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji naszych “hormonów szczęścia”. Tymczasem trudno znaleźć człowieka, w którego organizmie znajdowałaby się wystarczająca jego ilość.

Z udziałem kwasu foliowego powstają substancje neurostymulujące – serotonina i noradrenalina. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina uszczęśliwia. Jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Jeśli zabraknie noradrenaliny, ludzki organizm wydziela głównie adrenalinę – cielesny stymulator i hormon stresu. Noradrenalinę natomiast można nazwać hormonem optymizmu.

Wypij więc “nasz” sok z buraka i …uśmiechnij się.

Burak źródłem zdrowia

Burak jest bogatym źródłem kwasu foliowego, porcja tego warzywa (100g) pokrywa np. około 20% dziennej, zalecanej normy spożycia dla kobiet między 19-60 rokiem życia. Należy podkreślić, że wśród schorzeń, za których występowanie obarcza się niedobór folianów w diecie wymienić można niedokrwistość megaloblastyczną i zwiększoną podatność komórek na transformacje nowotworowe. Niedobory folianów stwierdza się u kobiet w ciąży, alkoholików, osób w wieku podeszłym, a także młodzieży w wieku dojrzewania. Burak właśnie, został uznany przez medycynę naturalną za godny polecenia środek krwiotwórczy, zapobiegający anemii i wspomagający leczenie białaczki.

Roślina ta ponadto należy do warzyw pobudzających apetyt, jest odświeżająca i lekkostrawna. Poza folianami, na tle innych produktów roślinnych w polskim jadłospisie, burak charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych alkalizujących (sód, żelazo, wapń, magnez, potas). Jego przetwory mogą przywracać równowagę kwasowo-zasadową po zakwaszającym działaniu produktów mięsnych i zbożowych w diecie. W medycynie naturalnej jest stosowany w leczeniu nerwicy, grypy, gruźlicy, niektórych nowotworów, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby oraz przy niedoborach składników mineralnych. Ćwikła (utarty gotowany burak z chrzanem i kminkiem) poprawia pracę wątroby, odkwasza i ułatwia trawienie. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu jest skuteczny w leczeniu nadciśnienia i chorób układu krążenia.

więcej w http://www.odchudzanie.info.pl/download/burak_to_zdrowie.pdf

Alternatywnie o miażdżycy

Istnieje opinia, iż podwyższony poziom cholesterolu, który jest powodem miażdżycy, to reakcja obronna organizmu na proces zapalny w naczyniach wieńcowych.  Cholesterol według tego podejścia, spełnia rolę swoistego „opatrunku”.

Według tej koncepcji stosowane w zwykłych kuracjach leki przeciwcholesterolowe nie likwidują przyczyn choroby, lecz na pewien czas łagodzą jej objawy za cenę innych ubocznych skutków.

W alternatywnym podejściu zaleca się przede wszystkim:

  • działanie lecznicze na naczynia poprzez podawanie środków znoszących stany zapalne (np. odpowiednie antybiotyki, antyoksydanty roślinne).
  • dietę bezwęglowodanową, w której głównym celem jest znaczne ograniczenie spożywania węglowodanów prostych (np. cukier, miód).
  • przyjmowanie naturalnych witamin (a zwłaszcza witaminy C).

Burak zrobi z Ciebie supermenna

Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców z Uniwersytetu w Exeter na niewielkiej grupie ochotników pozwoliły stwierdzić, że zawarty w burakach azotan obniża wchłanianie tlenu podczas wysiłku fizycznego. Dzięki temu sprawia, że wolniej się męczymy.

Badania polegały na przeprowadzeniu testów wytrzymałościowych (m.in. na rowerze treningowym) wśród 8 mężczyzn, którym wcześniej przez 6 kolejnych dni podawano 500 ml soku z buraków ćwikłowych. Następnie tym samym osobom przez 6 dni podawano placebo (którym był lekki środek nasercowy) i ponownie przeprowadzono testy wytrzymałościowe.

Okazało się, że po spożywaniu soku z buraka grupa ta uzyskała średnio lepsze wyniki niż kiedy przyjmowała placebo. Udało im się utrzymać trening przez 1,5 minuty dłużej niż kiedy pili placebo (czyli średnio 11,25 minuty, zamiast niecałych 10).

Naukowcy jeszcze nie są pewni, na czym polega dodatni mechanizm działania azotanu zawartego w burakach. Przypuszczają, że po spożyciu może on się przekształcać w tlenek azotu, który z kolei zmniejsza ilość spalanego podczas ćwiczeń tlenu

Już we wcześniejszych badaniach stwierdzono dodatni wpływ buraków ćwikłowych na obniżenie ciśnienia krwi. Gdyby ostatnie odkrycie potwierdziło się, można by wykorzystać cudowne właściwości buraka w leczeniu problemów sercowo-naczyniowych, schorzeń układu oddechowego i trawiennego, jak również pomóc sportowcom poprawić wytrzymałość fizyczną.

źródło [http://www.focus.pl/newsy/zobacz/publikacje/burak-zwieksza-wytrzymalosc/]

Niedoceniany burak

Suplement Beta Cruenta Plaus znam i stosuję od lat kilku. Znam, bo razem z jej twórczynią opracowaliśmy teksty promocyjne, tworzyliśmy pierwsze struktury.  Mimo tego, kiedy zmuszony do szukania w internecie wiadomości o działaniu buraka na nasz organizm, okazało się, że nie wiem wielu rzeczy.

Suplementacja to coraz popularniejsza postawa dietetyczna. Jednocześnie medycyna połączona z chemiczną farmacją okazała swoje niedostatki. Stąd powrót do medycyny naturalnej, której istotna cechą jest profilaktyka i “miękkie” działanie. Wiedza o warzywach i owocach stwarza możliwość dbania o zdrowie dietą, tym co i jak jemy. Baz chodzenia do lekarza możemy poprawiać swój komfort zdrowotny.

Szukając w internecie informacji o korzystnym działaniu buraka wciąż trafiałem na te same dwa teksty. Dlatego pragnę dostarczać Wam więcej tekstów, które zagłębiając się w internet można gdzieś na  tysięcznej którejś stronie znaleźć. Uważam, że te rozproszone informacje mogą znaleźć się w jednym miejscu.

Żródło:

http://www.przegladlubuski.pl/blogowisko/ploog05/index.php